ANTIOXIDANTY
Antioxidant je látka, ktorá chráni naše telo pred oxidáciou. Ochraňuje zlúčeniny pred devastačnými účinkami kyslíka. Telo si antioxidanty produkuje, ale niektoré musíme získavať zo stravy. Zásadný význam pre život majú napríklad antioxidanty ako vitamíny E a C, bioflavonoidy a karotenoidy.Voľné radikály môžu nášmu organizmu škodiť. Sú veľmi nestále a reaktívne, vyhľadávajú ďalší elektrón na vytvorenie nového páru a napádajú tak bunky organizmu. Antioxidanty potláčajú deštruktívnu činnosť voľných radikálov. Každú bunku nášho tela napadne asi 10 000 voľných radikálov každý deň. Mnoho z nich postihne aj našu DNA, čiže náš genetický materiál. Niekoľko málo molekúl antioxidantov musí byť preto schpných neutralizovať mnoho molekúl voľných radikálov a ochrániť tak obrovské množstvo molekúl telesných buniek. Pri klasickom západnom spôsobe stravovania príjmame málo antioxidantov, pretože sa nachádzajú v ovocí, zelenine a orechoch a tepelnou alebo inou úpravou potravy sa ničia. Vitamín E, nachádzajúci sa v olejoch rastlín, mizne pri ich spracovaní a z obilných zŕn sa stráca pri mletí a spracovaní na múku. Chuť bioflavonoidov je horká a kvôli nej sú z potravy často odstraňované rafináciou. Bioflavonoidy sa nachádzajú vo všetkých druhoch ovocia, ale hlavne v modrých a fialových druhoch ako sú čučoriedky alebo černice. V nespracovaných, nerafinovaných potravinách je veľké množstvo antioxidačných živín, ktoré nie sú dostupné vo výživových doplnkoch. Všetky tieto antioxidanty nám pomáhajú predchádzať mnohým civilizačným ochoreniam a majú výrazné protirakovinové účinky. Udržiavajú zdravý vzhľad našej pokožky, vlasov a nechtov, dokonca môžu chrániť našu pokožku do určitej miery pred spálením slnkom. Nepôsobia síce ako ochranný filter, ale zvyšujú odolnosť kože voči voľným rdikálom a zápalom a aj jej regeneračnú schopnosť