Rakovina a zelenina

21.02.2012 10:25

 

Je všeobecne známe, že strava s vysokým obsahom ovocia a zeleniny znamená žiarivé zdravie a dramaticky znižuje riziko mnohých chronických ochorení. Výsledok novej štúdie publikovanej v časopise Journal of the American Dietetic Association uvádza príklady, ako môžu konkrétne druhy ovocia a zeleniny znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Potraviny ako sú jablká, brokolica, a karfiol znižujú riziko rakoviny v rôznych častiach čreva, zatiaľ čo potraviny s vysokým obsahom cukru, a nízkym obsahom vlákniny riziko vzniku rakoviny zvyšujú.

Austrálski experti na výživu vypracovali štúdiu, ktorá potvrdzuje, aká dôležitá je konzumácia ovocia a zeleniny rôznych farieb pre zníženie rizika rakoviny. Profesor Lin Fritschi, PhD, vedúci epidemiologickej skupiny Západoaustrálskeho inštitútu pre lekársky výskum, preukázal súvislosť medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a rakovinou rôznych častí hrubého čreva a konečníka.

 

Riziko rakoviny sa konzumáciou ovocia a zeleniny výrazne znižuje.

 

Do kontrolnej štúdie bolo zaradených 918 účastníkov s diagnózou rakovina hrubého čreva a porovnali ich 1021 zdravými osobami. Všetci zúčastnení vypĺňali rozsiahle dotazníky týkajúce sa výživy a demografie, aby sa predišlo v nedorozumeniach napríklad pri sociálno- ekonomickom statuse. Analýza dát ukázala, že konkrétne druhy ovocia a zeleniny ovplyvňujú riziko rakoviny rôznych častí zažívacieho traktu.

 

S ohľadom na rôznu spotrebu ovocia a zeleniny, vedci našli súvislosť medzi konzumáciou brokolice, kapusty, karfiolu a ružičkového kelu a zníženým rizikom vzniku rakoviny. Dôležitá sa ukázala tiež konzumácia žltej zeleniny a jabĺk. 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode